Volatiliteit houdt voorlopig aan ● Wall Street laat herstel zien ● beleggers vrezen groeivertraging in de VS
Het enige positieve dat uit de schoffering van Zelensky door de Amerikaanse president Trump zou kunnen voortkomen, is een gevoel van urgentie bij Europese leiders om snel meer samen te werken, het eigen defensieapparaat snel naar een hoger niveau te tillen en zelf met een vredesplan voor Oekraïne te komen. Aan dat laatste werd dit weekend in Londen gewerkt, door een 'coalitie van welwillenden'. Of dit een plaats zal geven aan de vredesonderhandelingstafel met de VS en Rusland is niet duidelijk. Feit is dat de NAVO zonder de VS niet veel voorstelt en de geopolitieke onrust nog lang niet voorbij is.
Hoge volatiliteit houdt voorlopig aan
Dat brengt me bij de financiële markten. Want ook al draait de wereld gewoon door, beleggers houden niet van onrust en onzekerheid. Dit betekent dat de volatiliteit op de beurzen nog lange tijd hoog zal blijven. Afgelopen vrijdag, nog voor het gebekvecht tussen Trump en Zelensky, eindigden de Europese aandelenbeurzen gemengd, maar sloot de Stoxx Europe 600-index (+0,01%) vlak, waardoor de brede Europese aandelenindex voor de tiende week op rij (+0,6%) met winst afsloot. Dat is de langste winstreeks sinds maart vorig jaar. Na een lagere opening van de Europese beurzen, in reactie op de door Trump aangekondigde importheffingen op Canada, Mexico en China, herstelden de meeste koersen zich in de loop van de handelsdag. Alleen de Amsterdamse AEX-index (-0,4%) en de Zweedse OMX-index (-0,6%) eindigden in de min. Vooral de koersen van IT-aandelen (-1,7%) stonden onder druk na het koersverlies van techaandelen – zoals die van Nvidia - donderdag op Wall Street. De koersen van nutsbedrijven (+0,8%) en basismaterialen (+0,5%) liepen juist wat op.
Europese inflatiecijfers vallen mee
Vanaf het macrofront kregen we iets lager dan verwachte inflatiecijfers uit Frankrijk (+0,9% tegenover +1,1% verwacht in februari) en Italië (+1,7% tegenover +1,8% verwacht). Duitse inflatiecijfers waren redelijk in lijn met de verwachting van analisten (+2,8% tegenover 2,7% verwacht). De inflatiecijfers van de eurozone als geheel volgen later, maar zouden de Europese Centrale Bank (ECB) voldoende ruimte moeten geven om donderdag de beleidsrente verder te verlagen. Op de obligatiemarkt gebeurde echter niet veel. De Duitse tienjaarsrente sloot 1 basispunt lager op 2,41%.
Wall Steet herstelde zich vrijdag enigszins
Op Wall Street daalde de VIX-index, de volatiliteitsindex of 'angstgraadmeter' van de S&P 500-index, met ruim 7% tot onder de 20 punten en herstelden de aandelenindices zich van de verliezen van donderdag. De koers van het aandeel Nvidia herstelde met 4% na het verlies van bijna 9% op donderdag in reactie op de kwartaalcijfers. Amerikaanse beleggers lieten zich vrijdag niet afschrikken door de geopolitieke spanningen. De S&P 500-index herstelde 1,6% onder aanvoering van bankaandelen (+2,1%). Alle aandelensectoren eindigden in het groen. Onder aanvoering van de Magnificent 7-aandelen (+2,1%) herstelde de Nasdaq index 1,6%. Desondanks sloot de S&P 500-index voor de vierde keer in de afgelopen vijf weken met verlies (-1%). Van de 'Trump-rally' sinds begin november is weinig meer over. Ongeveer de helft van de aandelen uit de S&P 500-index noteert sinds de verkiezingswinst van Trump nu lager. Voor grote techaandelen was februari de slechtste maand sinds december 2022.
Wij zijn minder enthousiast over de IT-sector
Ondanks het herstel van vrijdag verwachten we dat het voor IT-aandelen de komende tijd lastig zal zijn om beter te presteren dan het marktgemiddelde. De hoge waarderingen en twijfels over de toekomstige winstgevendheid maken ons iets minder enthousiast over de sector. Vrijdag werd bekend dat Amerikaanse consumenten in januari 0,2% minder hebben uitgegeven dan in december. Analisten rekenden op een stijging van 0,2%. En dat terwijl het inkomen van Amerikanen met 0,9% is gestegen, meer dan de verwachte +0,4%. Dit betekent dat consumentenuitgaven, de belangrijkste pijler onder de Amerikaanse economie, minder sterk zijn dan verwacht. Dat zagen we eerder al terug in de tegenvallende winkelverkoopcijfers van januari. Op basis van de meest recente cijfers is de groeiverwachting van de Atlanta Fed voor de Amerikaanse economie in het lopende kwartaal nu teruggevallen naar een krimp van 1,5%. Een paar dagen eerder was dit nog een groei van 2,3%. Een aardige groeivertraging dus.
Amerikaanse kerninflatie daalt naar 2,6%
Het goede nieuws is dat de belangrijkste inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), de PCE-deflator, in januari is vertraagd van 2,8% naar 2,6% (kerninflatie, jaar op jaar), in lijn met de verwachting van analisten. Dit zou de Fed een klein beetje ruimte kunnen geven om later dit jaar de beleidsrente te verlagen. Dit hangt ook af van de arbeidsmarkt, waarover we vrijdag nieuwe cijfers krijgen. Opvallend was vrijdag de sterke stijging van de MOVE-index, de volatiliteitsindex van Amerikaanse staatsobligaties, die met 8,5% omhoog schoot naar 104,5 punten, het hoogste niveau sinds eind november. Een sterk oplopende MOVE-index is meestal geen goed voorteken voor de aandelenbeurzen. Vrijdag daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties in reactie op de tegenvallende macrocijfers en in anticipatie op een renteverlaging door de Fed. De angst voor een groeivertraging is op dit moment groter dan de angst voor aantrekkende inflatie.
De Amerikaanse tweejaarsrente daalde vrijdag met 6 basispunten naar 3,99%, het laagste niveau sinds eind oktober. De tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,21%. Op dit moment voelen we ons comfortabel met een neutrale weging van aandelen en obligaties en een neutrale regioweging in onze beleggingsstrategieën.
Chinese economie lijkt wat aan te trekken
De officiële Chinese inkoopmanagersindex is in februari gestegen van 50,1 naar 51,1 punten (composite index), wat wijst op aantrekkende economische groei. De deelindex van de productiesector is gestegen van 49,1 naar 50,2 punten (49,9 verwacht), die van de dienstensector van 50,2 naar 50,4 punten (50,4 verwacht). Dat de op één na grootste economie van de wereld tekenen van herstel laat zien, is goed nieuws voor de rest van de wereld. Dit neemt niet weg dat er aanhoudende zorgen zijn over een handelsoorlog met de VS. Het is dan ook begrijpelijk dat Chinese beleggers vanmorgen redelijk lauw op de cijfers reageren na de rally sinds begin dit jaar. De Hang Seng-index noteert vrijwel onveranderd op het moment van schrijven en de CSI 300-index is onveranderd gesloten. De beurs van Taiwan is vanmorgen 1,3% lager gesloten, maar de Japanse beurzen doen het een stuk beter: de Nikkei-index is 1,7% hoger gesloten. In Zuid-Korea zijn de beurzen vandaag gesloten vanwege de viering van een feestdag.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street op de eerste handelsdag van de nieuwe maand. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,6% hogere opening na het positieve slot van Wall Street vrijdag en optimisme over een Europees vredesplan voor Oekraïne. Dat dan nog wel even met Trump moet worden besproken….
Agenda van vandaag
- (Definitieve) inkoopmanagersindices van de productiesector van de VS, het VK, een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
- Nederlandse inflatiecijfers van februari en die van de eurozone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.