Afwijkende handelsdag
Op 1 mei zijn veel beurzen gesloten. Er is op die dag ook geen handel in Sprinters mogelijk.
Beurs vandaag

Negatieve reactie op importheffingen ● AI-aandelen onderuit ● Europa houdt schade beperkt

|
Terug naar overzicht

Gisteren kwam er meer duidelijkheid over de importheffingen die Trump wil instellen. Rond 15.30 uur werd bekend dat Canada en Mexico vanaf 4 maart kunnen rekenen op 25% importheffingen. Daarnaast kan China rekenen op nog eens 10% extra heffingen, bovenop de al eerder ingestelde heffing. Op energieproducten uit Canada komt een heffing van 10%. Van uitstel is dus geen afstel gekomen, tenzij er op het laatste moment nog een deal wordt gesloten.

Markt reageert negatief op importheffingen

Je begrijpt dat dit nieuws leidde tot nervositeit op de financiële markten. Importheffingen betekenen minder economische groei voor de landen waarvoor de heffingen gelden, maar ook oplopende inflatiedruk en naar verwachting een groeivertraging in de VS. Het stagflatie-risico neemt hierdoor toe en daar zijn beleggers niet blij mee. In tegenstelling tot wat Trump denkt, kent een handelsoorlog geen winnaars. In reactie op het nieuws doken de aandelenkoersen op Wall Street, na een redelijk vlakke opening, snel omlaag. De stemming werd ook gedrukt door een flinke koersdaling van beurslieveling Nvidia en tegenvallende macro-economische cijfers.

Economische cijfers VS vallen tegen

Het aantal eerste uitkeringsaanvragen in de VS is vorige week gestegen naar 242.000, meer dan de verwachte 221.000 en het hoogste aantal sinds oktober vorig jaar. Het aantal woningverkopen in januari is daarnaast gedaald met 4,6% (-0,9% verwacht). Een nieuwe schatting van de groei over het vierde kwartaal kende ook een tegenvaller. De nieuwe schatting kwam onveranderd uit op 2,3%, maar de kerninflatie kwam met 2,7% hoger uit dan verwacht (+2,5%). Door de tegenvallende economische cijfers is de Citigroup Economic Surprise-index van de VS met nog eens 2,2 punten gedaald naar -10,7 punten, het laagste niveau sinds september.

AI-aandelen in de verdrukking op Wall Street

Angst voor een groeivertraging leidde tot winstnemingen op de beurs in New York. Ook werd de stemming gedrukt door een koersdaling van AI-boegbeeld Nvidia. Na de kwartaalcijfers van woensdagavond, met goede maar geen geweldige vooruitzichten, drukten beleggers op de verkoopknop. Het aandeel daalde met 8,5%, de sterkste daling sinds 27 januari, de dag van de onthulling van DeepSeek. Andere AI-gerelateerde aandelen, zoals Broadcom (-7,2%), AMD (-5%) en Super Micro Computer (-16%), stonden ook zwaar onder druk. De winstgroei die deze bedrijven in de afgelopen jaren hebben bereikt, kan simpelweg niet worden voortgezet. Ook een handelsoorlog is niet goed voor groeisectoren. De Philadelphia Semiconductor-index daalde met ruim 6%, de Magnificent 7-Index verloor 3%. Van de 'Trump rally' sinds 5 november is weinig tot niets meer over.

Techrally lijkt voorlopig even voorbij

Vooralsnog hebben we geen spijt dat we eind vorig jaar de weging van aandelen hebben verlaagd van overwogen naar neutraal en in januari hetzelfde hebben gedaan met de weging van Amerikaanse aandelen, ten gunste van Europese aandelen. De S&P 500-index sloot gisteren 1,6% lager onder druk van IT-aandelen (-3,8%). De Nasdaq verloor 2,8% en de Dow Jones Industrial-index daalde vanwege het relatief zware gewicht van waardeaandelen slechts 0,5%. Van de koerswinst van de S&P 500-index is dit jaar niets meer over, de Nasdaq staat inmiddels op een verlies van 4% na twee fantastische jaren. De druk op IT-aandelen kan vanwege de hoge waarderingen en neerwaarts bijgestelde winstgroeiverwachtingen nog wel even aanhouden. Aandelenkoersen gaan nu eenmaal niet in een rechte lijn omhoog. De risicopremie op aandelen moet je 'verdienen' door ook soms een correctie mee te maken. Het is dan vooral zaak om je niet te laten (mis)leiden door emoties en geen impulsieve beslissingen te nemen.

Voor een uitgebreide toelichting op de meest recente beursontwikkelingen en onze visie, luister je naar een nieuwe editie van de podcast Blik op de beursweek. Veel luisterplezier!

Europese index houdt schade beperkt

De Europese aandelenbeurzen werden in de daling van Wall Street mee omlaag gezogen. Angst voor mogelijke Amerikaanse importheffingen op Europese producten drukte op het sentiment. Met een daling van 0,5% voor de Stoxx Europe 600-index, vanaf een ‘all-time high’, viel de schade mee. Het rendementsverschil tussen de S&P 500-index en de Stoxx Europe 600-index is inmiddels opgelopen tot meer dan 10%. Hiermee is slechts een deel van de underperformance van de afgelopen jaren ingelopen. We verwachten niet dat het hele gat zal worden gedicht. Europese autoaandelen (-3,7%) stonden onder druk door angst voor importheffingen. IT-aandelen (-2,4%) eindigden ook behoorlijk in het rood.

Britse beurs is witte raaf

Opvallende stijger was het aandeel Rolls-Royce Holding, niet van de auto's maar van de vliegtuigmotoren. Dat steeg 16% op goede kwartaalcijfers en een verhoogde winstverwachting. Daar tegenover stond een koersdaling van reclamebedrijf WPP. Dat dook op de beurs in Londen 16% omlaag na tegenvallende cijfers en vooruitzichten. De FTSE 100-index (+0,3%) was de enige grote Europese aandelenbeurs die gisteren nog in de plus wist te sluiten. De rentes op eurostaatsobligaties daalden licht in een ‘risk-off’-beweging. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,41%. De euro verzwakte met 0,8% naar $1,041 tegenover de dollar. De dollar wordt in onzekere tijden gekocht als 'veilige haven'.

Aziatische beurzen delen in de malaise

Het negatieve sentiment op Wall Street krijgt vanmorgen een vervolg op de Aziatische beurzen. Ondanks lager dan verwachte Japanse inflatiecijfers van februari (+2,9% tegenover +3,2% verwacht) en een iets zwakkere yen, is de Nikkei-index 2,9% lager gesloten. Andere Aziatische beurzen kleuren vanmorgen ook rood. De Hang Seng-index staat onder druk van koersdalingen van Chinese techaandelen en noteert 3,5% lager. De Hang Seng Tech-index duikt 5,8% omlaag, maar staat dit jaar nog wel op een winst van 24%. De beurs van Taiwan is 1,5% lager gesloten en de Kospi-index is in Seoel 3,4% lager gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een ruim 1% lagere opening. Niet zo'n mooie afsluiting van de maand.

Agenda van vandaag

  • Core PCE-index (kerninflatie VS: vertraging van 2,8% naar 2,6% verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Holcim, Fugro, Allianz, BASF, Pearson, Ferrovial en Vidrala

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.