Rally in Chinese techaandelen ● Europese bankaandelen in de lift ● alle ogen op Nvidia
Een strakblauwe lucht en een opkomende zon. Zou het een voorteken zijn van een mooie beursdag? Dat zou zomaar kunnen, als ik kijk naar de fraaie koerswinsten vanmorgen op de beurs in Hongkong. De Hang Seng-index knalt 3,2% omhoog en de Chinese CSI 300-index koerst 0,9% hoger.
Rally in Chinese techaandelen
Na een pauze van drie weken heeft het Chinese DeepSeek zijn AI-modellen weer opengesteld voor ontwikkelaars en dat leidt tot enthousiasme bij beleggers. Vooral Chinese techaandelen zijn gevraagd. De Hang Seng Tech-index schiet vanmorgen ruim 4% omhoog en herstelt daarmee van twee mindere dagen. De Chinese techindex staat nu op het hoogste niveau in ruim drie jaar en is alleen dit jaar al 33% gestegen. Niet slecht. Of deze rally een vervolg zal krijgen, hangt op de korte termijn voor een belangrijk deel af van de kwartaalcijfers van Nvidia. De chipreus opent vanavond nabeurs de boeken.
De stemming op de meeste andere Aziatische beurzen is vanmorgen ook positief, ondanks de verliezen gisteravond op Wall Street. De beurs van Taiwan is 0,5% hoger gesloten en in Seoel staat de Kospi-index 0,4% hoger. Ondanks een flink herstel in het laatste handelsuur is de Japanse Nikkei-index 0,3% lager gesloten.
Deal tussen VS en Oekraïne op handen
Het sentiment krijgt steun van toegenomen hoop op een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne in de afgelopen 24 uur. Er zou een grondstoffendeal op handen zijn tussen Oekraïne en de VS. In ruil voor een deel van (schaarse) Oekraïense grondstoffen zou de VS wapens blijven leveren en Oekraïne militair blijven steunen. Dat zou genoeg moeten zijn om Rusland af te schrikken en de oorlog voor nu te beëindigen. Volgens berichten vliegt de Oekraïense president Zelensky vrijdag naar Washington om de deal te ondertekenen. Hoewel sommigen het op afpersing vinden lijken, is het vooral goed nieuws voor de mensen in Oekraïne als het een einde aan de oorlog betekent. De financiële markten zouden er positief op reageren.
Europese bankaandelen in de lift
De meeste Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in de plus, ondanks koersverlies in de laatste handelsuren in reactie op tegenvallende Amerikaanse macro-economische cijfers. Daar kom ik straks op terug. De Stoxx Europe 600-index boekte een winst van 0,2% onder aanvoering van aandelen uit de sectoren gezondheidszorg (+0,9%) en financiële waarden (+0,9%). Europese techaandelen (-1,4%) stonden onder druk door angst voor strengere beperkingen op de export naar China en de koersdaling van Amerikaanse techaandelen van maandagavond op Wall Street.
Bankaandelen zitten al een tijdje in de lift en kregen gisteren steun van Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank. Hij staat open voor het uitstellen van strengere kapitaaleisen, in lijn met de wens van Amerikaanse toezichthouders. Een index van Europese bankaandelen steeg gisteren naar het hoogste niveau sinds 2008 en er lijkt nog meer in het vat te zitten. De winstvooruitzichten zijn positief en de waarderingen zijn, ondanks de koersstijging, nog relatief aantrekkelijk, net als het dividendrendement.
Lagere koersen van chipaandelen en een koersdaling van 1,4% voor het aandeel Unilever na het onverwachte vertrek van topman Hein Schumacher, drukten de Amsterdamse beursindex. De AEX-index sloot 0,5% lager.
Olie en gas worden goedkoper
Wat verder opvalt, is dat de prijzen van olie en gas de afgelopen dagen flink aan het dalen zijn. Minder zorgen over mogelijke aanvoerproblemen en de komst van lenteachtig weer in grote delen van Europa drukken de prijs. De prijs van Europees gas daalde gisteren met ruim 6%, een vat olie werd 2,4% goedkoper. Dat is goed voor de inflatie en de koopkracht van consumenten. De rentes op eurostaatsobligaties daalden gisteren licht. Niet zozeer door de lagere energieprijzen, maar in het kielzog van de Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,46%.
Vertrouwen Amerikaanse consument neemt af
De Amerikaanse tienjaarsrente zakte gisteren als een baksteen omlaag door slechte macro-economische cijfers. De tweejaarsrente daalde met 8 basispunten naar 4,09%, het laagste niveau sinds eind oktober. De tienjaarsrente daalde met maar liefst 11 basispunten naar 4,29%, het laagste niveau sinds half december. Aanleiding voor deze ‘risk-off’-beweging was de onverwacht sterke daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Die index is deze maand gedaald van 105,3 naar 98,3 punten, veel lager dan de 102,5 punten die analisten hadden verwacht en de sterkste daling sinds augustus 2021. Consumenten zijn pessimistisch over hun inkomen, de arbeidsmarkt en marktomstandigheden. Zorgen over het beleid van Trump en de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie drukken de stemming bij consumenten.
Economische cijfers VS vallen vaker tegen
Als de Amerikanen hun dollars hierdoor niet meer laten rollen, is dat slecht nieuws voor de economie. Dit zal nog moeten blijken, maar de afgelopen weken vallen Amerikaanse economische cijfers veel vaker tegen dan mee. De Citigroup US Economic Surprise-index is sinds november, vlak na de verkiezingswinst van Trump, gedaald van +43 naar -7,7 punten. Dat is het laagste niveau sinds september. Inflatieverwachtingen zijn in dezelfde periode juist omhooggeschoten en verklaren de vrees voor ‘stagflatie’: hoge inflatie en stagnerende economische groei.
Wij zien de inflatie in de VS ook wel wat aantrekken, maar zien nog weinig signalen die wijzen op een hele sterke afkoeling van de Amerikaanse economie. Al was de flinke daling van de inkoopmanagersindex van de dienstensector vorige week vrijdag wel een signaal om goed te blijven opletten.
Alle ogen op Nvidia vanavond
Op Wall Street reageerden beleggers negatief op de vertrouwenscijfers. Ook lijkt er iets van teleurstelling over het beleid van Trump naar boven te komen. Vooralsnog is Trump vooral bezig met importheffingen, die de inflatie aanwakkeren, en blijven belastingverlagingen uit. Verder zijn er zorgen over de hoge waarderingen van Amerikaanse (tech)aandelen en neemt de onzekerheid over de toekomstige winstgroei van bedrijven toe. Dat verklaart ook waarom alle ogen vanavond gericht zijn op Nvidia.
Gisteren daalde de S&P 500-index met 0,5% en verloor de Nasdaq 1,4%. De Magnificent 7-index sloot 2,3% lager, waardoor deze nu meer dan 10% is gedaald vanaf de piek in december. We spreken dan officieel van een correctie. Vooruitlopend op de presentatie van de kwartaalcijfers daalde het aandeel Nvidia gisteren met bijna 3%. Tesla kachelde ruim 8% onderuit op tegenvallende verkoopcijfers. Vooral in Europa vielen deze tegen, met een sterke daling ten opzichte van vorig jaar. Nu was het aandeel Tesla sinds de verkiezingswinst van Trump in november ook idioot hard gestegen, puur en alleen op de 'vriendschap' tussen Musk en Trump. Uiteindelijk verlangen beleggers ook keiharde munten terug voor hun investering en niet slechts mooie praatjes.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,4% (S&P 500) tot 0,7% (Nasdaq 100) hoger en wijzen op een herstel op Wall Street vanmiddag.
Agenda van vandaag
- Vertrouwenscijfers uit Duitsland en Frankrijk
- Huizenmarktcijfers VS
- Kwartaalcijfers van onder andere JDE Peet's, Deutsche Telekom, Anheuser-Busch InBev, Danone, Stellantis, Lowe's, E.ON, Wolters Kluwer, Adecco, eBay, Salesforce en Nvidia.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.