Beleggers opgelucht na Duitse verkiezingen ● Prosus (-8,8%) koopt Just Eat Takeaway (+54%) ● morgen kwartaalcijfers Nvidia
Met een winst van 0,6% was de Duitse beurs in Frankfurt gisteren de best presterende Europese aandelenbeurs. Je zou dus simpel kunnen concluderen dat beleggers opgelucht zijn over de verkiezingsuitslag. Of dat lang aanhoudt, is nog maar de vraag. De winnende CDU/CSU moet nog wel 'even' een coalitie vormen met de verliezende SPD. En de partij van aankomend bondskanselier Merz is zelf tegen het oprekken van het Duitse begrotingstekort en voor de zogenaamde 'Schuldenbremse'. Merz roept dan wel dat er een paar honderd miljard euro beschikbaar moet komen voor defensie-uitgaven, maar weet nog niet waar dit geld vandaan moet komen. Dat is een beetje het probleem van Europa: loze beloftes, veel woorden maar weinig daden, en afbrokkelend vertrouwen.
AEX sluit lager door aandeel Prosus (-8,8%)
Elders in Europa reageerden beleggers lauw op de Duitse verkiezingsuitslag. Alleen de beurzen van Spanje (+0,5%) en Italië (+0,1%) sloten in de plus. De Amsterdamse AEX-index (-0,3%) werd gedrukt door een koersdaling van 8,8% van zwaargewicht Prosus na bekendwording van het overnamebod op Just Eat Takeaway (JET, +54%). Na jarenlang van grootheidswaan en mislukte overnames heeft de topman van JET besloten het bedrijf te verkopen ‘om verder te kunnen groeien’. Ik hoop dat Prosus er meer succes mee heeft.
Beleggers zien veel beren op de weg
Voorts werd de stemming op de Europese beurzen bepaald door de ontwikkelingen rond Oekraïne, dreigingen van handelstarieven door de VS en wat mindere berichten over AI. Microsoft berichtte gistermiddag dat het een aantal uitbreidingsinvesteringen in datacenters 'on hold' heeft gezet. Dit kan worden opgevat als twijfel van één van de grootste investeerders in AI over de rentabiliteit van nieuwe grote investeringen. Geen goed nieuws vooruitlopend op de cijfers van Nvidia, morgenavond nabeurs.
De Stoxx Europe 600-index sloot op de eerste handelsdag van de week met een verlies van 0,1%. Kapitaalmarktrentes bewogen gisteren nauwelijks. Er is nog geen duidelijkheid over het nieuwe Duitse begrotingsbeleid. De Duitse tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 2,48% bij een onveranderde stand van de index van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Ifo-index is deze maand blijven staan op 85,2 punten, gelijk aan januari. De verkiezingsuitslag heeft hier nog geen invloed op gehad.
Beleggers kijken met smart uit naar cijfers Nvidia
Na de rally in de voorgaande maanden is de kans op een korte terugval op de beurzen toegenomen. Met veel spanning wordt uitgekeken naar de cijfers en verwachtingen van Nvidia. Economische cijfers uit de VS vallen de afgelopen tijd steeds vaker tegen bij de verwachtingen van analisten en wijzen op een vertraging van de groei. Beleggers zitten 'gevangen' tussen de vrees voor een sterke groeivertraging en angst voor aantrekkende inflatie als gevolg van het beleid van Trump.
Op Wall Street wisten de belangrijkste aandelenindices niet te herstellen van de dip van vrijdag. De S&P 500-index sloot 0,5% lager, de Nasdaq leverde nog eens 1,2% in. De Dow Jones Industrial-index eindigde nog wel 0,1% hoger. De stemming werd gedrukt door het eerder genoemde bericht van Microsoft (-1%) dat een negatief effect had op onder andere de koers van zwaargewicht Nvidia (-3%) en andere AI-aandelen. De Philadelphia semiconductorindex sloot 2,6% lager. Dat Apple (+0,6%) aankondigde de komende jaren voor $500 mld in de VS te investeren, kon de negatieve stemming niet keren. De Bloomberg Magnificent 7-index staat dit jaar nu op een verlies van 3,2%.
Trump heeft Chinese techaandelen in het vizier
De koersen van in New York genoteerde Chinese techaandelen stonden onder druk op het bericht dat Trump Chinese investeringen in technologie, energie en andere strategische sectoren wil beperken en heffingen wil invoeren op in China gebouwde schepen. De koers van Alibaba dook gisteren ruim 10% omlaag in New York.
Vanmorgen komt daar nog het bericht bij dat Trump onder andere de beperkingen van de export van chipmachines naar China nog verder wil aanscherpen om de groei van de Chinese chipindustrie te beperken. Dat is geen goed nieuws voor de Amerikaanse chipproducenten, maar ook niet voor Nederlandse (ASML, ASMI, Besi) en Japanse toeleveranciers. Het aandeel Tokyo Electron noteert vanmorgen bijna 5% lager, TSMC koerst 2,3% lager en in Amsterdam zullen de 'chippies' naar verwachting ook lager openen op het nieuws. Meer restricties en de aanhoudende dreiging van een Amerikaanse handelsoorlog drukken vanmorgen de stemming op de Aziatische beurzen.
Aziatische beurzen in mineur
De Hongkong China tech-index noteert op het moment van schrijven 1,7% lager. De Hang Seng-index verliest 1,3% en de CSI 300-index noteert 1,2% lager. Mijn Bloombergscherm kleurt vanmorgen vrijwel helemaal rood. De Nikkei-index is 1,4% lager gesloten en de Koreaanse Kospi-index verliest 0,6%. Rentes op staatsobligaties dalen in een ‘risk off’-beweging. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 2 basispunten lager op 4,38% nadat deze gisteren 3 basispunten daalde. De koersen van cryptomunten liggen vanmorgen verder onder druk na de enorme roof van meer dan $1,4 mld aan tegenwaarde, die afgelopen weekend op één van de grootste cryptobeurzen heeft plaatsgevonden. Het was niet de eerste diefstal en waarschijnlijk ook niet de laatste.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een 0,3% lagere opening. De AEX-index zal naar verwachting 0,6% lager openen door een lagere opening van onder andere zwaargewicht ASML.
Agenda van vandaag
- Definitieve vierdekwartaalgroeicijfers uit Duitsland
- Huizenmarktcijfers uit de VS
- Amerikaanse consumentenvertrouwensindex van de Conference Board
- Regionale inkoopmanagersindices van Richmond en Dallas
- Kwartaalcijfers van Fresenius Medical Care, Home Depot, ASM International (nabeurs), Saipem en First Solar
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.