Beurs vandaag

Geen verrassingen bij Duitse verkiezingen ● Europese economie stagneert ● economie VS koelt af

|
Terug naar overzicht

Zoals verwacht heeft de CDU/CSU gisteren de Duitse verkiezingen gewonnen. Met meer dan 28% van de stemmen mogen de Christendemocraten de nieuwe Bondskanselier leveren, Friedrich Merz. De AfD heeft ruim 20% van de stemmen gehaald, het dubbele van de vorige verkiezingen in 2021.

Beleggers hopen dat Duitsland de knip trekt

Doordat een aantal kleine partijen de kiesdrempel net niet heeft gehaald, lijkt een coalitie met de verliezende SPD de grootste kans te maken. Dit biedt mogelijk ruimte voor een soepeler begrotingsbeleid en extra overheidsuitgaven en -investeringen. In reactie op de uitslag, noteert de euro vanmorgen iets sterker op $1,051 tegenover de dollar en wijst de future op de Duitse DAX-index op een ruim 1% hogere opening om 9 uur. Andere Europese aandelenbeurzen zullen mee omhoog worden getrokken. Als er in Duitsland snel een coalitie kan worden gevormd, zou dat positief zijn voor de groeikansen voor Duitsland en Europa.

Europese economie stagneert

Vrijdag sloten de Europese aandelenbeurzen nog wisselend, na tegenvallende macro-economische cijfers uit de eurozone en de VS. De inkoopmanagersindex van de eurozone is volgens onderzoeksbureau S&P Global deze maand gelijk gebleven op 50,2 punten. De deelindex van de productiesector is gestegen van 46,6 naar 47,3 punten, iets hoger dan de verwachte 47 punten. De index van de dienstensector is gedaald van 51,3 naar 50,7 punten, lager dan de verwachte 51,5 punten. Vooral in Frankrijk daalde de index van de dienstensector fors (van 48,2 naar 44,5 punten, 48,9 verwacht), terwijl in Duitsland de index van de productiesector steeg (van 45 naar 46,1 punten, 45,5 verwacht). Al met al wijst dit op een stagnatie van de groei in de eurozone en is een positieve impuls hard nodig.

Europese aandelenindex opnieuw hoger

De Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag 0,5% hoger, waardoor de weekwinst op 0,3% uitkwam. De brede Europese aandelenindex heeft al negen weken op rij winst geboekt. Dat is de langste positieve reeks sinds maart vorig jaar. Onder aanvoering van het Deense Novo Nordisk (+5,5%) voerden aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1,3%) vrijdag de lijst met winnaars aan. De Amerikaanse toezichthouder op de gezondheidszorg meldde dat er geen voorraadtekorten meer zijn van de populaire afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy. Olieaandelen (-1%) stonden onder druk door de lagere olieprijs (-2,7%). Ook de Europese gasprijs (-0,6%) daalde vrijdag licht en noteert dit jaar 3,5% lager dan eind 2024.

Dat is gunstig voor de inflatie, maar was niet de belangrijkste reden voor de rentedaling. In reactie op de tegenvallende inkoopmanagersindices daalden de rentes op eurostaatsobligaties. De Duitse tweejaarsrente daalde 5 basispunten naar 2,11%, de tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,47% en staat daarmee 10 basispunten hoger dan begin dit jaar. De kapitaalmarktrentes bewegen in een redelijk nauwe bandbreedte, in afwachting van nieuwe impulsen.

Amerikaanse economie koelt af

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde vrijdag met 3 basispunten naar 4,43% in een brede ‘risk-off’-beweging op Wall Street. Beleggers reageerden negatief op tegenvallende macrocijfers. Zo is de inkoopmanagersindex van S&P Global deze maand onverwacht gedaald van 52,7 naar 50,4 punten. Dat is lager dan de verwachte stijging naar 53,2 punten en het laagste niveau sinds september 2023. De deelindex van de dienstensector, de belangrijkste sector voor de economie, is onverwacht sterk gedaald van 52,9 punten naar 49,7 punten (53 verwacht). Dit is de eerste krimp in twee jaar! De index van de productiesector steeg daarentegen van 51,2 naar 51,6 punten (51,4 verwacht).

Inflatiedruk neemt toe in de VS

De onderliggende cijfers laten zien dat de inflatiedruk toeneemt. De totale inputprijzen stegen naar het hoogste punt in vijf maanden. Bij productiebedrijven bereikten ze het hoogste niveau sinds oktober 2022. Inkoopmanagers gaven de verhoging in de meeste gevallen de schuld aan tarieven en hieraan gerelateerde, door leveranciers aangestuurde prijsstijgingen, aldus het rapport. Bij dienstverlenende bedrijven stegen de inputkosten licht tot het hoogste niveau in vier maanden, terwijl de outputprijzen daalden. De kloof tussen input- en outputprijzen, die waarschijnlijk de winstmarges van Amerikaanse bedrijven zal drukken, is nu de grootste sinds juni 2023. Dat is geen goed signaal voor de verwachte winstgroei van bedrijven.

Er was nog meer slecht nieuws. De inflatieverwachting van Amerikanen is volgens de Universiteit van Michigan voor de 1-jaars termijn gestegen naar 4,3%, en voor de 5-10 jaarstermijn naar 3,5%, het hoogste niveau sinds 1995! De index van het consumentenvertrouwen is gedaald van 71,7 naar 64,7 punten, door angst voor aanwakkerende inflatie en oplopende werkloosheid.

Winstnemingen op Wall Street

In reactie op deze tegenvallende macro-economische cijfers namen beleggers op Wall Street winst en daalden de Amerikaanse aandelenindices behoorlijk. De S&P 500-index leverde 1,7% in, de sterkste daling in twee maanden. De Nasdaq sloot 2,2% lager en de Dow Jones-index verloor 1,7%. De stemming werd ook gedrukt door een daling van ruim 7% voor het aandeel United Health, na het bericht dat het ministerie van Justitie onderzoek doet naar mogelijke fraude bij factureren.

De koersuitslagen werden vrijdag versterkt door een grote expiratie van opties en futures, waarbij naar schatting voor $2,7 biljoen aan onderliggende waarde expireerde. Door de sterke koersdalingen is het rendementsverschil tussen de S&P 500-index en de Stoxx Europe 600-index dit jaar opgelopen tot bijna 7% in het voordeel van Europese aandelen. Een deel van de grote underperformance van de afgelopen jaren is hiermee ingelopen. De waardering van Europese aandelen is inmiddels weer gestegen naar het langjarig gemiddelde.

Koersherstel verwacht op Wall Street

Ondanks de flinke verliezen op Wall Street vrijdag, valt de daling op de Aziatische beurzen vanmorgen nog wel mee. De Hang Seng-index noteert vanmorgen 0,3% lager in Hongkong, de Chinese CSI 300-index verliest 0,2%. De beurs van Taiwan is 0,7% lager gesloten en in Seoel is de Kospi-index 0,4% lager gesloten. De Japanse beurs is gesloten vanwege een feestdag.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,4% hoger en wijzen op koersherstel op Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices zijn in de loop van de ochtend wat teruggevallen. De DAX-future noteert nog wel 0,9% hoger, maar de AEX-index zal naar verwachting iets lager openen in reactie op de koersverliezen op Wall Street van vrijdag.

Agenda van vandaag

  • Duits ondernemersvertrouwen (Ifo-index)
  • Definitieve inflatiecijfers eurozone

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.