Beurs vandaag

Nvidia (+9%) verslaat alle verwachtingen ● onverminderd positief over IT-aandelen ● Japanse Nikkei-index breekt 35-jaar oud record

|
Terug naar overzicht

Is dat even jammer, voor beleggers die hoopten het aandeel Nvidia na presentatie van de kwartaalcijfers op nòg lagere niveaus te kunnen (bij)kopen. Het bedrijf dat groot is in de productie van AI-chips overtrof gisteravond nabeurs niet alleen de hooggespannen analistenverwachtingen voor het vierde kwartaal van vorig jaar, maar ook de vooruitzichten voor het lopende kwartaal. Wij noemen dat 'blowout numbers'. Het aandeel werd in de nabeurshandel beloond met een koersstijging van 9% en trok sectorgenoten, waaronder Super Micro Computers (+11%), mee omhoog.

Techaandelen in de lift

Vanmorgen vroeg presenteerde ook het Nederlandse BE Semiconductor beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. Het ziet er goed uit voor de chipindustrie. Volgens Jensen Huang, de CEO van Nvidia, staat generatieve AI op een kantelpunt. 'De vraag naar AI-chips is krachtig, wereldwijd bij bedrijven, sectoren, industrieën en landen', aldus Huang. Met zulke cijfers en vooruitzichten is er geen sprake van een zeepbel en zullen analistenverwachtingen voor een flink aantal aandelen uit de chipindustrie verder worden verhoogd. Voor Nvidia zie ik nu al meerdere koersdoelen van $1.000 en hoger. Dat lijkt me in dit tempo een kwestie van maanden; het aandeel sloot gisteravond tijdens de beurshandel op Wall Street op $675.

Aandelen naar overwogen in onze assetallocatie

Wij zijn ondanks de recente stijging positief over aandelen uit de IT-sector en hebben eerder deze week besloten onze weging van aandelen in de beleggingsstrategieën te verhogen van neutraal naar overwogen, ten koste van de weging van vastrentende waarden. De belangrijkste reden hiervoor is dat het economisch scenario dat we vorig jaar in onze Beleggingsvisie 2024 schetsten, is opgeschoven naar het positieve economische scenario. Hierin zijn onze rendementsverwachtingen voor aandelen een stuk hoger dan die voor obligaties, in tegenstelling tot ons basisscenario waarin het verschil tussen die beleggingscategorieën veel kleiner is. Meer daarover leest u in de nieuwe Blik op de Beurs.

Aziatische beurzen kleuren groen

Op de Aziatische beurzen wordt vanmorgen positief gereageerd op de cijfers en vooruitzichten van Nvidia. Onder aanvoering van techaandelen staan vrijwel alle beurzen op het moment van schrijven in de plus. De Japanse Nikkei-index heeft het oude record van 1989 eindelijk gebroken, na een forse plus van 2,2%. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 0,6% hoger en de Kospi-index plust 0,4%. De MSCI Asia-Pacific index noteert op het hoogste niveau in twee jaar en Chinese aandelen boeken de langste positieve reeks sinds 2020. Kortom: de wereldwijde aandelenrally wordt steeds breder gedragen. En dat terwijl veel beleggers nog aan de zijlijn staan met cash en/of waarschuwen voor allerlei gevaren. Die gevaren zullen er altijd zijn, maar je moet wel je kansen pakken op het moment dat de gelegenheid er is. Niet alles gaat slecht in de wereld.

Verder zijn de Japanse inkoopmanagersindices van februari vanochtend gepubliceerd en blijken iets lager dan die van januari. Dit wijst op een afkoelende Japanse economie, wat voor de Bank of Japan nog minder aanleiding zal zijn om de beleidsrente op korte termijn op te trekken. Goed nieuws voor beleggers.

Europese beurzen sloten gisteren in de plus

Nog even terug naar de dag van gisteren. De meeste Europese aandelenbeurzen sloten gisteren in de plus, maar door een daling van de beurs in Londen (-0,7%) en die in Zürich (-0,3%) eindigde de Stoxx Europe 600-index gisteren toch 0,2% lager. Beleggers waren vooral in afwachting van de cijfers van Nvidia. Op de obligatiemarkt liepen rentes op eurostaatsobligaties iets op, alsof er meer beleggers zijn die tactisch hun obligaties willen ruilen naar aandelen. In de huidige situatie van vraag-gedreven inflatie, zoals in het geschetste positieve economische scenario, zijn oplopende rentes minder 'schadelijk' voor aandelen dan bij aanbod-gedreven inflatie zoals we dat tijdens de coronapandemie hebben meegemaakt. De vergelijking die sommige analisten maken, met de stagflatie van de jaren '70, gaat naar onze mening mank.

Op Wall Street wachtten beleggers gisteren in spanning op de cijfers van Nvidia en namen vooruitlopend hierop wat winst op techaandelen. De Nasdaq sloot 0,3% lager, terwijl de S&P 500-index 0,1% hoger sloot. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 4,32%.

De future op de Nasdaq 100-index noteert op het moment van schrijven 1,6% hoger, die op de S&P 500 index plust 0,9% en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting rond de 0,5% hoger openen met techaandelen voorop. Op weg naar nieuwe records!

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindices van Frankrijk, Duitsland en de eurozone
  • Definitieve inflatiecijfers van de eurozone voor januari
  • Amerikaanse inkoopmanagersindices, wekelijkse ww-aanvragen en huizenverkoopcijfers uit de VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Danone, AXA, BE Semiconductor, Nestle, Aalberts, Repsol, Engie, Hays, Iberdrola, Lloyds Banking Group, WPP, Telefonica en Booking

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.