Beurs vandaag

Vanavond kwartaalcijfers Nvidia ● winstnemingen op techaandelen ● Chinese beurzen herstellen

|
Terug naar overzicht

De nervositeit onder beleggers loopt richting de kwartaalcijfers van Nvidia een beetje op. De verwachtingen zijn hooggespannen. Kan het bedrijf, dat volop profiteert van de AI-hype, beleggers en analisten weer verrassen? Wat mij betreft is er weinig twijfel over de groeikansen van het Amerikaanse chipbedrijf, maar kan het ook aan de explosieve groei van de vraag voldoen? Veel beleggers die de boot tot nu toe hebben gemist hopen op een tegenvallend resultaat, of in ieder geval een negatieve koersreactie. Dat geeft ze een kans om alsnog tegen een wat gunstigere prijs in te stappen. We zullen zien wat er vanavond nabeurs gebeurt.

Beleggers nemen winst op techaandelen

In aanloop naar de cijfers van het inmiddels op twee na grootste beursbedrijf, besloten beleggers gisteren even wat winst te nemen op IT-aandelen na de rally in de afgelopen maanden. Zonder directe aanleiding leverden Europese IT-aandelen gemiddeld 1,8% in. In Amsterdam werd wat winst genomen op namen als ASML (-2,5%), ASM International (-4,6%) en BE Semiconductor (-3,4%). Goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere Air Liquide (+8,3%) en Barclays (+8,6%) waren niet genoeg om de Stoxx Europe 600-index in de plus te laten sluiten. De brede Europese aandelenindex sloot 0,1% lager. Op Wall Street daalde de index van de 'Magnificent 7'-aandelen gisteren met 1,5%. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers leverde Nvidia 4,4% in. De S&P 500-index leverde 0,6% in, de Nasdaq daalde 0,9% en de Dow Jones-index verloor 0,2%.

Sterke rentedaling voorlopig niet aannemelijk

Op de obligatiemarkt was ook een kleine ‘risk-off’-beweging zichtbaar. De rentes op Europese staatsobligaties daalden over een brede linie een paar basispunten. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,37%, maar noteert nog wel 35 basispunten hoger dan eind vorig jaar. De economische groeivooruitzichten zijn naar onze mening verbeterd en daarmee ook de inflatievooruitzichten. Dit houdt in dat een sterke daling van de lange rentes vanaf het huidige niveau niet aannemelijk is. Daarvoor zal eerst de korte rente, en dus de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), omlaag moeten. Dat verwachten we pas in juni. Nog even geduld dus. Het goede nieuws is dat ook onze winstgroeiverwachtingen voor bedrijven iets naar boven kunnen worden bijgesteld.

Economen stellen groeiverwachting VS bij

De index van Amerikaanse leidende indicatoren is vorige maand met 0,4% gedaald, iets meer dan de verwachte -0,3%. De Philadelphia Fed Non-Manufacturing Activity index is gedaald van -3,7 naar -8,8 punten. Ook dit wijst op een afname van het economisch momentum in de VS. Op basis van de meest recente cijfers, voorspelt de Atlanta Fed nu een economische groei van 2,9% (omgerekend naar een periode van een jaar) in het lopende kwartaal. Dat is slechts licht onder de 3,3% van het laatste kwartaal van 2023. Ondertussen hebben veel economen hun groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor dit jaar naar boven bijgesteld. Zij verwachten geen recessie meer, maar een 'zachte landing'. Ook wij verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar iets sterker zal groeien dan eerder gedacht en neigen naar ons positieve economische scenario.

Herstel Chinese beurzen krijgt vorm

Het herstel op de Chinese aandelenbeurzen begint steeds meer vorm te krijgen. De Hang Seng-index noteert vanmorgen in Hongkong 2% hoger. De brede CSI 300-index plust 1,8% en heeft daarmee het koersverlies van dit jaar weggewerkt. Sinds het dieptepunt van 22 januari is de Hang Seng-index alweer ruim 10% hersteld. Dat er vandaag in een bekend financieel dagblad een groot artikel staat om de slechte situatie in China te duiden, sterkt me in mijn mening dat het ergste op de Chinese beurzen achter ons ligt. Als beurzen slecht presteren, weet iedereen wel honderd redenen waarom dat zo is. Voor een wat contraire belegger biedt dit vaak kansen. Op een gegeven moment is er voldoende negatief nieuws verwerkt in de koersen, zijn waarderingen sterk gedaald en is er maar weinig nodig om het sentiment te laten draaien. Het mooie is dat iedereen dan weer honderd redenen kan noemen waarom je er dan weer moet. Veel beleggers lopen gewoon achter elkaar aan, zonder al teveel na te denken.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting licht hoger openen, doordat de verliezen op Wall Street in de laatste uren van de handel iets terugliepen.

Agenda van vandaag

  • Consumentenvertrouwen eurozone
  • Notulen laatste beleidsvergadering Fed
  • Kwartaalcijfers van onder andere HSBC, Rio Tinto, Glencore, Wolters Kluwer, Garmin, Marathon Oil, Etsy en Nvidia

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.