Geopolitiek drukt stemming ● recordstand voor S&P 500 ● winstnemingen op Chinese techaandelen
Voorlopig mag president Zelensky nog even niet meedoen met de vredesonderhandelingen met Rusland. Gisteren noemde president Trump hem zelfs een dictator en riep op tot spoedige verkiezingen in Oekraïne. Van je 'vrienden' moet je het hebben. Het feit dat de VS in de afgelopen drie jaar $60 miljard aan militaire steun aan Oekraïne heeft gegeven, is geen garantie voor blijvende steun. Trump lijkt vooral weer vrienden te willen worden met Rusland en China, waarover later meer.
Wij zijn wat voorzichtiger gaan beleggen
Geopolitieke spanningen blijven vooralsnog een belangrijke factor die de bewegingen op de financiële markten bepalen. Desondanks zijn de aandelenkoersen sinds de start van dit jaar verder opgelopen, maar de winstgroeiverwachtingen juist afgenomen. Dit heeft ertoe geleid dat aandelen nog wat duurder zijn geworden (hogere koers-winstverhouding) en de risicopremie is gedaald. Dat maakt ons wat voorzichtiger om meer risico te nemen. Eind vorig jaar hebben we de weging van aandelen al verlaagd van overwogen naar neutraal ten gunste van obligaties en vorige maand hebben we de weging van Amerikaanse aandelen verlaagd van overwogen naar neutraal ten gunste van Europese aandelen. Deze maand veranderen we vooralsnog niets aan onze tactische assetallocatie en houden vast aan een grotendeels neutrale positionering.
Winstnemingen door geopolitieke spanningen en hogere rentes
De geopolitieke spanningen, vrees voor Amerikaanse importheffingen en winstnemingen na tegenvallende cijfers van onder andere Philips (-11,1%) en Glencore (-7,3%) drukten de stemming op de Europese beurzen. Na een flinke rally sinds eind vorig jaar, sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren 0,9% onder de recordstand van dinsdag. Niet vreemd, dat er een keer een kleine correctie volgt. Alle grote Europese aandelenbeurzen sloten in de min. Met uitzondering van nutsbedrijven (+0,6%) eindigden alle aandelensectoren in het rood. De euro sloot vrijwel onveranderd op $1,041 tegenover de dollar.
De stemming werd ook gedrukt door uitspraken van ECB-bestuurder Isabel Schnabel. Zij hintte op een pauze in de renteverlagingen. Verder bleek de inflatie in het Verenigd Koninkrijk vorige maand hoger dan verwacht. Hierop liepen de Europese kapitaalmarktrentes op. De Duitse tweejaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,18%, de tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2,56%. Wij verwachten voor dit jaar nog vier renteverlagingen van 0,25% door de ECB, naar een depositorente van 1,75%.
S&P 500 stijgt naar nieuw record
De S&P 500 index steeg gisteren met 0,2% naar een nieuwe recordstand, nadat bleek dat er geen verrassingen stonden in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de centrale bank, de Fed. Met uitzondering van de sector basismaterialen (-1,2%) sloten alle aandelensectoren in de plus. Onder andere sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten van Garmin (+12,6%) droegen bij aan de positieve stemming. De Nasdaq Composite-index steeg met 0,1% en de Dow Jones-index pluste 0,2%. Aandelenkoersen van Amerikaanse huizenbouwers stonden onder druk door tegenvallende cijfers en vooruitzichten van Toll Brothers (-5,8%). De Philadelphia Semiconductor-index steeg met 1,2%, mede door een koersstijging van Super Micro Computer, dat bezig is aan een indrukwekkend herstel.
Stijging Amerikaanse rente verwacht
Amerikaanse beleggers lijken zich weinig druk te maken om de retoriek van Trump en de ontwikkelingen in de vredesonderhandelingen tussen Rusland en de VS. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde gisteren met 2 basispunten naar 4,53% en daalt vanmorgen nog iets verder. De tienjaarsrente beweegt al een paar maanden tussen de 4,40% en 4,80%. We verwachten dat de rente eerder aan de bovenkant uitbreekt dan aan de onderkant, afhankelijk van de daadwerkelijke invoering van importheffingen en de ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Een sterke groei in combinatie met vertragende inflatie zou de kans op een rentedaling vergroten. Maar dat zien we op dit moment niet gebeuren. Volgens actuele data van de Atlanta Fed groeit de Amerikaanse economie in het lopende kwartaal met 2,3% (geannualiseerd). Dat is gelijk aan de groei van het vierde kwartaal van 2024.
Beleggers nemen winst op Chinese techaandelen
Na een enorme rally staan de koersen van Chinese techaandelen (-2,6%) vanmorgen op de beurs in Hongkong onder druk. Ook hier begint de zwaartekracht zijn werk te doen; koersen stijgen nooit in een rechte lijn. Geopolitieke spanningen worden als excuus gebruikt om wat winst te nemen. En dat op de dag dat Trump juist hint op een mogelijke handelsdeal met China. Tegelijkertijd hint hij ook op een mogelijke importheffing van 25% op hout. Dat past helemaal in het beeld van een president die veel roept, maar wat betreft het daadwerkelijk invoeren van heffingen nog niet veel heeft gedaan. Strooien met dreigementen is zijn handelstactiek. Dat moet je met een korreltje zout nemen, maar ook weer niet onderschatten.
Op het moment dat veel (sell-side) analisten hun koersdoel voor de Hang Seng-index verhogen, daalt deze vanmorgen in Hongkong met 1,5%. Mijn ervaring leert dat de meeste analisten te veel in de achteruitkijkspiegel kijken. Koersdoelen worden verlaagd ná een koersdaling en verhoogd ná een koersstijging. Je kunt deze analisten vaak goed gebruiken als contra-indicator. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar niet veel.
Negatieve stemming op Aziatische beurzen
De stemming op de meeste Aziatische beurzen is vanmorgen negatief. Zoals gezegd, worden geopolitieke spanningen, die er altijd zijn geweest en helaas nooit zullen verdwijnen, gebruikt om wat winst te nemen. De Nikkei-index is in Tokio 1,2% lager gesloten, in Seoel daalt de Kospi index met 0,7% en de beurs van Taiwan levert 0,5% in.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen, na de nieuwe records gisteravond op Wall Street, juist op een iets hogere opening van de Europese aandelenbeurzen. Tegenvallende kwartaalcijfers van BE Semiconductor Industries zullen vandaag de stemming bij Europese chipbedrijven drukken.
Agenda van vandaag
- Duitse producentenprijscijfers
- Uitkeringsaanvragen VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Airbus, Aegon, Mercedes-Benz, Renault, Repsol, Anglo American, Walmart, Schneider Electric en Booking
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.