Beurs vandaag

Eurobonds om defensie-uitgaven te dekken? ● Duitse beleggersbarometer stijgt sterk ● omslag te zien naar waarde-aandelen

|
Terug naar overzicht

Wie had drie jaar geleden gedacht dat Rusland zomaar Oekraïne zou binnenvallen? Die kans leek niet zo groot, toch is het gebeurd. Sindsdien hebben we iedere dag te stellen met de oorlog. Denk maar aan de hogere energieprijzen. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met het leed van de Oekraïners.

Nu de onderhandelingen tussen Rusland en de VS over een staakt-het-vuren in Saoedi-Arabië zijn begonnen, blijken Oekraïne en Europa buitenspel te zijn gezet. Misschien dat de Oekraïne-crisis een punt zal blijken waarop er in Europa eindelijk weer eens voortgang wordt geboekt. Dat gebeurt namelijk bijna alleen maar in crisissituaties en als er sprake is van 'dwang'. Zou het niet een goed moment zijn om eurobonds te introduceren om de zo nodige defensie-uitgaven te financieren?

Duitse beleggingsbarometer in de lift

Het uitblijven van Amerikaanse importheffingen, de hoop op een einde aan de oorlog in Oekraïne en een mogelijk gunstige uitslag van de Duitse verkiezingen dit weekend, zijn bepalende factoren geweest voor de sterke stijging van de Duitse beleggersbarometer. De ZEW-index (expectations) is deze maand gestegen van 10,3 naar 26 punten, veel hoger dan de verwachte 20 punten. De sterkste stijging in bijna twee jaar. Ook de recordstand van de Duitse DAX-index zal aan het positieve sentiment hebben bijgedragen. Gisteren steeg de DAX-index in Frankfurt nog eens 0,2%, waardoor het rendement dit jaar al 14,7% bedraagt en daarmee de best presterende Europese beurs is.

De stemming op de andere Europese aandelenbeurzen was gisteren ook positief. De Stoxx Europe 600-index sloot met een winst van 0,3% onder aanvoering van financiële waarden (+1,1%) en industriegoederen (+0,6%). Banken profiteren van de nog steeds steile rentecurve, een voorzichtig aantrekkende vraag naar krediet en hoop op minder sterke regelgeving. Een deelindex van Europese banken sloot gisteren op het hoogste niveau in 16 jaar. Industriegoederen profiteren onder andere van de verwachte sterk aantrekkende vraag naar defensiematerieel. Europese bedrijven die de afgelopen periode een inkoopprogramma voor eigen aandelen hebben aangekondigd, zijn door beleggers beloond met een bovengemiddelde koersstijging. We verwachten dat die trend door zal zetten. Europese IT-aandelen (-1,2%) droegen gisteren de 'rode lantaarn'. Daar lijkt het enthousiasme wel wat af te nemen. Een draai van groei- naar waardeaandelen tekent zich voorzichtig af.

Op de obligatiemarkt was het gisteren doodstil. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,49%, risicopremies op (hoogrentende) bedrijfsobligaties waren ook zo goed als onveranderd.

Amerikaanse chipaandelen op niveau van voor DeepSeek

Aandelenkoersen van Amerikaanse chipaandelen zijn weer zo goed als hersteld na de aankondiging van de Chinese AI-chatbot DeepSeep, bijna drie weken geleden. De Philadelphia Semiconductor-index steeg gisteren met 1,7% en noteert nog slechts 1,5% onder het niveau van vrijdag 24 januari, vlak voor het 'DeepSeek-weekend'. Nvidia steeg gisteren 0,4% en staat daarmee ruim 20% hoger dan het laagste punt op 3 februari. Je zal dan maar in paniek hebben verkocht. Het aandeel Super Micro Computers, dat onder andere serverracks maakt voor Nvidia-chips, steeg gisteren met 16,5% nadat het bedrijf vorige week zeer positieve verwachtingen heeft afgegeven. Na een turbulent 2024 noteert het aandeel, dat is opgenomen in de ING Impact-strategieën, dit jaar een plus van 83%.

Enthousiasme over AI keert terug

Na een periode van wat twijfel over de groei en winstgevendheid van AI-gerelateerde bedrijven, lijkt het enthousiasme weer teruggekeerd. Het aandeel Meta Platforms (-2,8%) sloot gisteren wel voor het eerst na twintig (!) opeenvolgende handelsdagen met koerswinst, iets lager. Een klein beetje winstnemingen is niet vreemd na zo'n sterke rally. Intel steeg 16% op berichten dat het bedrijf wel eens zou kunnen worden overgenomen en opgesplitst door Broadcom en TSMC. Vooralsnog blijven we enthousiast over aandelen uit de sectoren communicatiediensten en IT, die we op overwogen laten in onze beleggingsstrategieën. Na een eindsprint in de laatste vijftien handelsminuten sloot de S&P 500-index gisteren 0,2% hoger op Wall Street, waarmee er weer een nieuw ‘all time’-high op de borden werd gezet. Olieaandelen (+1,4%) trokken de kar.

Voorzichtigheid is geboden

Het enthousiasme voor Amerikaanse aandelen is volgens een onderzoek van Bank of America in vijftien jaar niet zo groot geweest en de weging van cash in de gemiddelde portefeuille van fundmanagers niet zo laag is geweest. Dat is wel een signaal om wat voorzichtig te worden. Met een koers-winstverhouding van meer dan 22 keer de verwachte winst voor de komende twaalf maanden en een historisch lage risicopremie, zien we weinig ruimte meer voor een sterke koersstijging van Amerikaanse aandelen en daarmee wereldwijde aandelen. Eind vorig jaar hebben we de weging van aandelen in de ING beleggingsstrategieën dan ook verlaagd, van overwogen naar neutraal ten gunste van obligaties.

In een ‘risk on’-beweging stegen rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren over een brede linie. De tweejaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,31%, de tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 4,55%. Hogere rentes zijn ongunstig voor de waardering van aandelen en stuwen hypotheekrentes ook omhoog. Gisteren werd bekend dat de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers deze maand is gedaald van 47 naar 42 punten, lager dan de verwachte 46 punten.

Trump rakelt importheffingen weer op

Het nieuws van de dag is de aankondiging dat mogelijk al op 2 april president Trump de importheffingen op chips, auto's en geneesmiddelen met (minimaal) 25% wil verhogen. Voor nu is het niet meer een dreiging, maar toch. Trump wil buitenlandse bedrijven overhalen (dwingen) om meer te produceren in de VS. Hogere importheffingen zullen leiden tot minder export vanuit landen zoals Mexico, Zuid-Korea en Singapore en zullen de inflatie in de VS aanwakkeren. Geen goed nieuws.

Nu roept Trump wel (veel) meer dan hij daadwerkelijk doet en wordt de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar het helpt niet voor de stemming op de financiële markten. De MSCI Asia-index daalt vanmorgen vanaf het hoogste niveau in drie maanden. De Nikkei-index is in Tokio 0,3% lager gesloten, mede door tegenvallende handelscijfers van januari. De Koreaanse Kospi-index is daarentegen wel 1,7% hoger gesloten, maar de beurs van Taiwan verliest 0,3%. De Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 0,3% lager. Het aandeel Baidu verliest 7% na de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers. De CSI 300-index plust nog wel 0,7%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van de Europese aandelenbeurzen.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit het VK
  • Huizenmarktcijfers uit de VS
  • Notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed
  • Kwartaalcijfers van HSBC, ASR Nederland, Glencore, BAE Systems, Garmin, Koninklijke Philips, Koninklijke Vopak, Rio Tinto en Carrefour

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.