Run op Europese defensieaandelen ● rentes lopen op ● rally in Chinese techaandelen
Terwijl Europese leiders zich gisteren in Parijs voor een spoedoverleg verzamelden om te vergaderen over hun rol en bijdrage aan een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne, schoten op de Europese aandelenbeurzen de koersen van defensieaandelen als een raket omhoog. Na decennia van onderinvesteringen in defensiematerieel, moet er nu als in een soort van crisissituatie worden bepaald hoeveel er extra moet worden geïnvesteerd in Europese veiligheid. Want het is duidelijk dat onze oude Amerikaanse vrienden 'het bonnetje' voor die veiligheid niet langer willen betalen. Daar valt ook wel wat voor te zeggen.
Europese defensieaandelen schieten omhoog
De koersen van Europese defensieaandelen schoten dus omhoog, in de verwachting dat Europa veel meer zal gaan investeren in defensiematerieel. De zes grootste stijgers uit de Stoxx Europe 600-index waren gisteren allemaal defensieaandelen. Met een stijging van ruim 16% was het Zweedse Saab (o.a. vliegtuigen) de grootste stijger, gevolgd door het Duitse Rheinmetall (+14%, o.a. tanks en pantservoertuigen). Niet vreemd dus, dat aandelen uit de sector industrie (+1,2%) de grootste stijgers waren in de Stoxx Europe 600-index, die uiteindelijk 0,5% hoger sloot. De discussie of defensieaandelen nu wel of niet duurzaam zijn, zal ongetwijfeld verder oplaaien.
Zoals zo vaak, deden Europese aandelen het prima op een dag dat Wall Street dicht was. Gisteren vierden de Amerikanen Presidents Day. Alle grote Europese aandelenbeurzen sloten in de plus, met de Duitse DAX-index (+1,3%) bovenaan. Aandelen uit de slechtst presterende economie van Europa zijn dit jaar al 14,5% gestegen. Beleggers lijken zich op dit moment totaal niet druk te maken over eventuele Amerikaanse importheffingen en de Duitse verkiezingen van aanstaande zondag.
Europese rentes in de lift
Structureel hogere defensie-uitgaven betekenen oplopende begrotingstekorten en een stijgende staatsschuld in Europa. Niet vreemd dus, dat de rentes op Europese staatsobligaties gisteren opliepen. Er zal de komende jaren door overheden flink meer moeten worden geleend. En daarvoor eisen beleggers een hogere rente. De Duitse tienjaarsrente, graadmeter van de kapitaalmarktrente in de eurozone, steeg gisteren met 6 basispunten naar 2,49%. De euro sloot vrijwel onveranderd op $1,048 tegenover de dollar, bij gebrek aan richting van Wall Street.
AEX profiteert van populariteit Chinese techaandelen
De AEX-index sloot 0,2% hoger op een nieuwe recordstand, onder aanvoering van Prosus, grootaandeelhouder van het Chinese Tencent. De koersen van Chinese techaandelen zijn bezig aan een imposante rally en kregen gisteren extra steun door een congres in China. Daar ontmoette president Xi Jinping onder andere de medeoprichter van Alibaba, Jack Ma. Na jaren van strengere regels voor Chinese (tech)bedrijven, lijkt de private sector in China eindelijk wat meer ruimte te krijgen om verder te groeien. Het succes van DeepSeek zal ongetwijfeld aan de stemmingsomslag bij beleggers hebben bijgedragen.
Chinese tech-index dit jaar al 31% gestegen
De Hang Seng China Technology-index noteert vanmorgen 1,3% hoger en is in 2025 al 31% gestegen. En dan te bedenken dat er op 15 januari nog een min stond van ruim 6%. Indrukwekkend! Het geeft aan hoe snel een stemmingsomslag kan plaatsvinden. Maar ook dat Chinese beleggers er wel van houden om een gokje te wagen. Daardoor zijn er wel wat twijfels over de houdbaarheid van de rally. Het enthousiasme over Chinese techaandelen heeft een boost gekregen na de ontmoeting tussen Xi Jinping en Jack Ma. De beurzen op het vasteland van China zijn niettemin na een hogere opening vanmorgen inmiddels naar verlies gedraaid. De CSI 300-index noteert 0,9% lager. De Hang Seng-index plust nog wel 1,2%.
Positieve stemming in Azië
De stemming op de overige Aziatische beurzen is vanmorgen redelijk positief. De Nikkei-index is in Tokio 0,3% hoger gesloten, de Kospi-index boekt in Seoel een winst van 0,6% en de beurs van Taiwan is 0,7% hoger gesloten. De beurs van Australië is 0,7% lager gesloten. Een renteverlaging door de centrale bank van Australië (-0,25% naar 4,1%) was door beleggers al ‘ingeprijsd’.
Hogere opening Wall Street verwacht
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,4% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese aandelenindices wijzen op een vlakke tot licht hogere opening van de Europese aandelenbeurzen.
Agenda van vandaag
- Duitse beleggersbarometer (ZEW-index)
- Vertrouwensindex huizenbouwers VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Capgemini, Antofagasta, Medtronic, Vinci, Occidental Petroleum en Arista Networks.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.