Beurs vandaag

Acute dreiging handelsoorlog neemt af ● nieuwe records in Europa ● techaandelen gevraagd

|
Terug naar overzicht

De dreiging van een snelle invoering van importheffingen valt nu toe mee. Het lijkt eerder een onderhandelingstactiek van president Trump om tot een deal te komen. Gisteren maakte hij bekend dat er per land wordt gekeken welke maatregelen er worden genomen om tot een gelijk speelveld te komen. Naar de maatstaf van Trump natuurlijk. Het zal nog even duren om dit vast te stellen en nieuwe heffingen worden niet voor 1 april verwacht. Wel kunnen landen voor die tijd alvast importheffingen op Amerikaanse goederen verlagen of schrappen. Ik vraag me of deze tactiek van waarschuwen, maar uiteindelijk niet of nauwelijks straffen, zal helpen. De tijd zal het leren.

Vrees voor escalatie handelsoorlog neemt af

Vooralsnog hanteren beleggers de stelling: eerst zien, dan geloven. Dat lijkt ons verstandig. De financiële markten lijken zich wat minder druk te maken over de dreigementen vanuit Het Witte Huis. De wereld draait tenslotte gewoon door. In reactie op de afgenomen angst voor een escalatie van de handelsoorlog, is de dollar de afgelopen dagen aardig verzwakt. De munt noteert vanmorgen $1,045 tegenover de euro. Dat is ruim 1% lager dan een paar dagen geleden. Een zwakkere dollar is goed voor de Amerikaanse exportpositie, maar kan in combinatie met hogere importheffingen op buitenlandse goederen wel de druk op de inflatie verhogen.

Inflatie trekt aan in de VS, maar rentes dalen

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse producentenprijzen in januari met 3,5% zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is meer dan de verwachte +3,3%. Ook werd het cijfer van december bijgesteld van +3,3% naar +3,5%. De kerninflatie bedroeg 3,6%, meer dan de verwachte +3,3% maar minder dan de bijgestelde +3,7% van december. In tegenstelling tot de negatieve reactie op de obligatiemarkt op woensdag, in reactie op de hoger dan verwachte consumentenprijsinflatie, daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren bijna net zo hard op de hoger dan verwachte producentenprijscijfers. Rara, hoe kan dat?

Volgens sommige analisten omdat sommige componenten die worden meegewogen in de PCE-inflatie, de belangrijkste inflatiegraadmeter waar de centrale bank naar kijkt, een lichte vertraging lieten zien. Een ‘glas halfvol’-benadering, die de positieve stemming op de beurzen benadrukt. Hoe je het ook wendt of keert, de inflatie in de VS is vorige maand aangetrokken, wat de koopkracht van consumenten uitholt. Maar dat neemt dus niet weg dat de kapitaalmarktrentes over een brede linie sterk daalden. Iets lager dan verwachte uitkeringsaanvragen (213.000 tegenover 216.000 verwacht) hadden geen effect op de rentebeweging. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 5 basispunten naar 4,31%, de tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 4,53% en versterkte daarmee de verzwakking van de dollar.

Techaandelen gevraagd op Wall Street

Gesteund door lagere rentes en goed ontvangen kwartaalcijfers van onder andere AppLovin (+24%) en Robinhood Markets (+14%) steeg de S&P 500-index met 1% tot net onder het recordniveau van 23 januari. Alle aandelensectoren eindigden in de plus; de rally werd dus breed gedragen. Dit wijst erop dat de rally een vervolg kan krijgen. De Nasdaq steeg met 1,6% onder aanvoering van zwaargewichten Nvidia (+3,2%) en Tesla (+5,8%). De Magnificent 7-index klom bijna 2%. De Dow Jones Industrial-index steeg 0,8%.

Nieuwe records op Europese beurzen

De AEX-index (+0,4%), DAX-index (+2,1%) en de Stoxx Europe 600-index (+1,1%) sloten gisteren op de hoogste stand ooit. Hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne, afgenomen vrees voor importheffingen op Europese goederen door de VS, een lagere gasprijs (-7,7%) en goede kwartaalcijfers van onder andere Nestlé (+6,2%) en Siemens AG (+6,9%), leidden tot optimisme op de beurzen. De koersen van Europese autofabrikanten (+4,7%) profiteerden van het bericht van nieuwsdienst Reuters dat Trump mogelijk uitzonderingen maakt voor deze sector en de Europese farmaceutische industrie (+0,7%). In Amsterdam schoot de koers van Adyen ruim 14% omhoog op uitstekende kwartaalcijfers en vooruitzichten.

Tegenvallers zagen we bij onder andere Unilever (-5,5%), Barclays (-4,7%) en British American Tobacco (-8,8%). In Londen sloot de FTSE 100-index hierdoor 0,5% lager. Het was een negatieve uitzondering op het positieve beurssentiment in de rest van Europa. De rentes op eurostaatsobligaties daalden in lijn met de Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,42%. We verwachten dat de obligatiemarkt nog wel wat volatiel zal blijven.

Voor een uitgebreid commentaar op de afgelopen week en onze visie op de komende week, luister je natuurlijk naar een nieuwe aflevering van de podcast Blik op de beursweek. Die met behulp van AI beter klinkt dan ooit!

Chinese aandelen niet aan te slepen

De rally op de Chinese (tech-)aandelenbeurzen lijkt niet te stoppen. Gesteund door de rally op Wall Street gisteravond, noteert de Hang Seng-index vanmorgen 3,4% hoger. De CSI 300-index stijgt in Shanghai met 0,9% en staat dit jaar nu ook in de plus. Hoop op uitstel of afstel van een handelsoorlog leidt tot optimisme. Of dat terecht is, zal de komende weken en maanden moeten blijken. Trump kan nog wel eens snel van gedachten veranderen. In Tokio is de Nikkei-index vanmorgen 0,8% lager gesloten, mede door een sterkere wisselkoers van de yen. De beurs van Taiwan is opvallend genoeg ruim 1% lager gesloten. Het aandeel TSMC is 2,3% lager gesloten, de derde verliesdag op rij. De Kospi-index is in Seoel 0,3% hoger gesloten.

De futures op de Europese aandelenindices noteren na de rally van gisteren vlak tot licht lager en wijzen op een iets lagere opening. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Groei vierde kwartaal eurozone (+0,0% op kwartaalbasis verwacht)
  • Winkelverkoopcijfers VS van januari (-0,2% op maandbasis verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere Hermès, Moderna, Charles Schwab en Umicore

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.