Chipaandelen in trek ● Unilever (-2,5%) en Prosus (-7%) niet ● voert Trump zijn importheffingen wel of niet in?
Het leek er gisteren op alsof beleggers bang zijn dat aandelen van chipbedrijven binnenkort uitverkocht zullen zijn. Na het positieve slot van Wall Street en vooral de Nasdaq vrijdagavond, na enthousiaste berichten over grote IT-investeringen van Microsoft, knalden de koersen van Europese chipaandelen omhoog.
Chipaandelen vinden gretig aftrek
ASML, ASMI en BE Semiconductor schoten op de beurs in Amsterdam met respectievelijk 8,7%, 6,2% en 5,4% omhoog. De aangekondigde grote investeringsplannen van Microsoft in AI-datacenters en de positieve berichten van het Chinese Foxconn misten hun uitwerking niet. Eén ding is duidelijk: de AI-hype is nog niet voorbij. Vooralsnog zijn wij positief over de sectoren IT en communicatiediensten in onze beleggingsstrategieën.
Mede door de koerswinsten van bovengenoemde chipaandelen sloot de AEX-index op de eerste dag van de nieuwe handelsweek met een winst van 0,8%. Dat had nog veel meer kunnen zijn, ware het niet dat de Amsterdamse beursindex werd gedrukt door koersdalingen van Unilever (-2,5%) na een neerwaartse bijstelling door een analiste van RBC en een daling van ruim 7% voor zwaargewicht Prosus. Er werd negatief gereageerd op het bericht dat de VS het Chinese bedrijf Tencent, de grootste deelneming van Prosus, op een zwarte lijst heeft geplaatst wegens vermeende banden met het Chinese leger. Daar kom ik zo op terug.
Europese indices beginnen het jaar goed
Gedreven door IT-aandelen (+4,75%), steeg de Stoxx Europe 600-index gisteren met bijna 1%. In de loop van de dag werd de euro flink sterker tegenover de dollar na een bericht in de Washington Post dat de inkomende president Trump mogelijk minder hoge invoerheffingen zou willen invoeren. Hierop schoten de koersen van Europese autoaandelen en luxegoederen omhoog. Minder hoge Amerikaanse importheffing zou gunstig uitpakken voor deze bedrijven.
Minder importheffingen zouden voordelig uitpakken
Binnen enkele uren werd dat bericht door Trump zelf alweer ontkracht, maar was het hek van de dam. Lagere importheffingen betekent ook minder inflatiedruk in de VS, wat de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) ruimte zou geven om de beleidsrente verder te verlagen. In reactie daalde de korte rente in de VS en werd de dollar dus zwakker. Aan het einde van de dag slot de euro 0,8% hoger op 1,039 tegenover de dollar. Het is nu al duidelijk dat Trump 2.0 een zware stempel zal drukken op de financiële markten en zal leiden tot hogere volatiliteit.
Rentes in Europa lopen langzaam op
Rentes op eurostaatsobligaties liepen gisteren licht op na tegenvallende inflatiecijfers uit Duitsland. In december is deze aangetrokken van 2,4% naar 2,9% op jaarbasis. Dat is veel meer dan de verwachte +2,6%. Eerder op de dag werd bekend dat de definitieve stand van de inkoopmanagersindex van de eurozone iets hoger is uitgevallen dan eerder geschat (49,6 tegenover 49,5 punten). Dit zou er toe kunnen leiden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan mogelijk iets minder snel verder open zal draaien. De Duitse tweejaarsrente steeg hierop met 3 basispunten naar 2,19%, de tienjaarsrente met 2 basispunten naar 2,45% en de euro werd zoals gezegd iets sterker. Rentegevoelige aandelensectoren zoals nutsbedrijven (-0,3%) en beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,4%) lagen onder druk.
AI-gerelateerde aandelen gaan door het dak
Op de beurs in New York gingen beleggers gisteren helemaal los op AI-gerelateerde aandelen na de eerder genoemde positieve berichten van Microsoft en Foxconn. Beurslieveling Nvidia knalde ruim 3% omhoog, naar een nieuw ‘all-time high’ van $149,4. Het bedrijf heeft nu een marktwaarde van $3,66 biljoen (!), iets minder dan Apple ($3,7 biljoen), 's werelds grootste bedrijf in marktwaarde gemeten. Het is een kwestie van tijd dat Nvidia weer op nummer één staat. De Nasdaq steeg gisteren met 1,2%, de S&P 500-index pluste 0,55%, maar de Dow Jones Industrial-index, met daarin veel waarde-aandelen, leverde 0,1% in. De Philadelphia Semiconductor Index (SOX-index) steeg 2,8%, de beste dag in twee weken. De Russell 2000-index sloot 0,1% lager. Hogere rentes zijn vooral ongunstig voor mid- en smallcap-aandelen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 3 basispunten naar 4,63%, de dertigjarige rente steeg met 4 basispunten naar 4,85%, het hoogste niveau sinds november 2023. De reële Amerikaanse tienjaarsrente is inmiddels gestegen naar 2,26%, het hoogste niveau sinds april vorig jaar. In oktober noteerde deze nog 1,54%. Deze hogere rentes gaan een weerslag hebben op de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. Vooralsnog overheerst echter een hosanna stemming op Wall Street.
De koersen van bankaandelen gingen gisteren omhoog op het bericht dat de vice-voorzitter van de Fed Michael Barr aftreedt als toezichthouder op de banken, waardoor mogelijke strengere regelgeving niet zal worden ingevoerd. Al met al een drukke dag met veel nieuws en behoorlijke koersuitslagen. Opvallend is wel dat er ook gisteren weer meer dalende koersen waren in de S&P 500-index dan stijgende. De basis onder de rally op Wall Street wordt steeds smaller.
Aziatische beurzen in majeur
De introductie van nieuwe chips door Nvidia-topman Jensen Huang gisteravond op de CES technologiebeurs in Las Vegas leidt vanmorgen tot optimisme bij Aziatische chipaandelen. TSMC (+0,4%) helpt de beurs van Taiwan naar een winst van 0,44%. De Koreaanse Kospi-index is 0,14% hoger gesloten en de Nikkei-index plust bijna 2%, geholpen door een zwakker yen die vanmorgen boven de 158 tegenover de dollar noteerde. De Bank of Japan heeft laten weten niet blij te zijn met deze grote valutabewegingen en neigt naar interventie. Prima, zolang het niet leidt tot een 'carry-crash', zoals we eind juli begin augustus hebben gehad. De Hongkongse Hang Seng-index noteert op het moment van schrijven 1,8% lager en wordt gedrukt door onder andere Tencent (-7,8%). Naast Tencent zijn ook onder andere batterijproducent CATL (-6%), die levert aan onder andere autofabrikanten Tesla en Stellantis, Cnooc en Cosco Shipping door de VS aan de zwarte lijst toegevoegd. Desondanks noteert de CSI 300-index een winst van 0,7%. Het toevoegen van deze bedrijven aan de zwarte lijst zal de relatie tussen de VS en China niet verbeteren.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De futures op de Europese beurzen wijzen op een 0,5% lagere opening. Een deel van de winst van gisteren zal weer worden ingeleverd.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit Nederland, Frankrijk en Italië en die van de eurozone als geheel
- Amerikaanse inkoopmanagersindices
- Het aantal openstaande vacatures in de VS (november)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.