Analyses

enorm toppatroon afgerond

|
Terug naar overzicht

Vanaf de meervoudige top begin dit jaar bij 4.068 is de SOX al ruim 35% gezakt. De dalende trend is sinds begin dit jaar nog steeds intact en er is nog genoeg neerwaartse ruimte voor de komende periode.

Klassieke en afgeronde topvormingssignalen

Als we kijken naar het langere technische beeld dan zien we een groot aantal topvormingssignalen. Zo werd de stijgende bodemlijn sinds begin 2020 al in januari dit jaar gebroken. We zagen daarbij ook de vorming van een dubbele top bij 4.068. Verder werden er sinds december vorig jaar op de weekgrafiek ook al meerdere toppatronen gevormd, zoals een shooting star en een bearish engulfing.

Te berekenen koersdoel bij 2.200

Als we verder kijken naar het patroon dat sinds augustus vorig jaar werd gevormd, dan zien we een klassiek en afgerond hoofd-schouderpatroon met de neklijn bij 3.150. Deze neklijn werd medio april gebroken en daarna tweemaal teruggetest. De recente stijging tot een meervoudige toppenzone rond 3.085 was ook te zien als terugtest. Vanuit dit patroon is een koersdoel te berekenen van 2.200.

Terugtest neklijn en vorming dubbele top bij 3.085

Deze terugtest ging ook gepaard met een kortstondige doorbraak boven de dalende toppenlijn. Een slotkoers boven zowel de 3.085-top als de neklijn van 3.150 zou zorgen voor een verbetering en een meer zijwaarts verloop starten. Ik acht de kans echter realistisch dat de neerwaartse weg wordt vervolgd richting de eerdere bodem van 2.387, de 2.200 tot mogelijk de zone 2.000 – 2.100.

Grafiek SOX Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 7 september 2022