Wat is het hefboomeffect?

Terug naar overzicht

Met het hefboomeffect kunt u versneld profiteren van bepaalde koersbewegingen. Met het hefboomeffect verandert de koers van de Sprinter met een hoger percentage dan de koers van de onderliggende waarde.

Voor alle onderliggende waarden zijn er Sprinters met verschillende hefbomen. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger het potentiële rendement, maar ook, hoe hoger het risico.

Hefboomeffect voorbeeld

De hefboom van een Sprinter op bijvoorbeeld een aandeel geeft aan hoeveel sneller de waarde van een Sprinter verandert ten opzichte van het aandeel (de onderliggende waarde). Een Sprinter op het aandeel Philips met een hefboom van 5 zal dus met 50 procent veranderen als het aandeel Philips met 10 procent verandert.

Meer uitleg over het hefboomeffect? Bekijk de video en de afbeelding.

hefboom.png

Wat is de maximale hefboom voor instrumenten die professionele marktpartijen mogen verkopen aan Nederlandse beleggers per 1 oktober 2021?

De maximale hefboom die onder de AFM-maatregelen is toegestaan is afhankelijk van het type onderliggende waarde en/of de onderliggende waarde zelf. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de maximale hefboom. Voor het officiële overzicht wordt verwezen naar bijlage I van het AFM-besluit beperkingen Turbo's.

Soort onderliggende waarde Onderliggende waarde Maximale hefboom
Valuta USD, EUR, JPY, GBP, CAD, CHF 30
Valuta Overige 20
Index FTSE 100, CAC 40, DAX30, DJIA, S&P 500, Nasdaq,
Nasdaq 100, Nikkei 225, ASX 200, EURO STOXX 50 20
Index Overige 10
Commodity Goud 20
Commodity Overige 10
Crypto Currency Alle 2
Share Alle 5
Overige (niet hierboven vermeldt)

Bron: https://live.euronext.com/nl/products/structured-products/turbo-trading-netherlands