Sprinters op minder liquide aandelen

Terug naar overzicht

De ING geeft Sprinters uit op minder liquide aandelen. Bij deze Sprinters zijn bepaalde risico’s in hogere mate aanwezig. Zo kan een Sprinter op een minder liquide aandeel eerder uitverkocht raken. Daarnaast bestaat het risico dat de afwikkeling van een Sprinter na het bereiken van het stop loss-niveau langer duurt.

Sprinters uitverkocht

De mate van liquiditeit van het aandeel heeft gevolgen voor het aantal Sprinters dat uitgegeven wordt op dat aandeel. Als het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van een aandeel laag is, geeft de ING daar ook maar een beperkt aantal Sprinters op uit. De ING wil namelijk voorkomen dat bij het bereiken van het stop loss-niveau een te grote positie aandelen moet worden gekocht of verkocht ten opzichte van het gemiddeld dagelijkse volume. Doordat de ING minder Sprinters uitgeeft, kan het voorkomen dat een bepaalde Sprinter-serie uitverkocht raakt. In dat geval zal de ING alleen een biedprijs afgeven. Beleggers kunnen dan wel Sprinters verkopen, maar niet aankopen.

Stop loss-niveau

Bij het bereiken van het stop loss-niveau moeten bij Sprinters Long de onderliggende aandelen door de ING worden verkocht. In geval van Sprinters Short moeten de onderliggende aandelen worden aangekocht. Bij Sprinters op minder liquide aandelen kan de koop of verkoop van de onderliggende aandelen een grotere invloed op de koers hebben dan bij meer liquide aandelen. Na het bereiken van het stop lossniveau kan er meer tijd nodig zijn voor de afwikkeling van de Sprinter. De tijd die nodig is om de positie te kunnen afwikkelen, kan uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de restwaarde van Sprinters. De ING heeft voor de afwikkeling van beëindigde Sprinters maximaal twee beursdagen de tijd.

Voorbeeld: bereiken stop loss-niveau bij een minder liquide aandeel
sprinters-op-minder-liquide-aandelen.png

In de grafiek is het koersverloop van een willekeurig minder liquide aandeel te zien. Dit aandeel is de onderliggende waarde van een Sprinter Long met een stop loss-niveau van € 17,50 en een financieringsniveau van € 15,-. Op handelsdag 1 om 16:20 uur bereikt de Sprinter Long het stop loss-niveau. Vanaf dat moment is er geen handel meer mogelijk in deze Sprinter. Bij het bereiken van het stop loss-niveau heeft de ING maximaal twee handelsdagen de tijd om de positie af te wikkelen. Als er een niet al te grote positie in de Sprinter uitstaat, kan het zo zijn dat de ING de positie dezelfde dag nog kan afwikkelen. De minimale restwaarde is dan € 2,-. Namelijk de laagste koers van handelsdag 1, € 17,- min het financieringsniveau € 15,-. Als de afwikkeling een te grote invloed op de koers van het onderliggende aandeel heeft, kan de ING ook handelsdag 2 gebruiken om de positie af te wikkelen. Het risico is aanwezig dat het aandeel op handelsdag 2 lager opent. De minimale restwaarde is in dit geval € 1,- (de laagste koers van de twee handelsdagen € 16,- min het financieringsniveau € 15,-).