Fundamentele analyse

Prosus

|
Terug naar overzicht
Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
NL0013654783 EUR 13.3 0.14 Sustainable Broadline Retail

Dankzij actief beheer van de portefeuille zijn de meeste e-commercebedrijven in Prosus’ portefeuille dicht bij een break-evenpunt. De simplificering van de bedrijfsstructuur heeft daaraan zeker bijgedragen, terwijl het inkoopprogramma van eigen aandelen de intrinsieke waarde per aandeel aanjaagt. Maar nog steeds hangen alle resultaten af van wat het belang in Tencent doet.

Profiel

Prosus is een investeringsmaatschappij met Zuid-Afrikaanse wortels. Het is namelijk een spin-off van de internetactiviteiten van het aan de beurs van Johannesburg genoteerde technologieconcern Naspers. In Prosus is belang in de Chinese internetreus Tencent ondergebracht. Dit ooit 46% grote belang werd in 2001 voor slechts $32 mln aangeschaft. Belangrijk onderdeel van Tencent is WeChat, waarmee je op veel plekken ook kunt betalen (zoals in winkels en taxi's). Op WeChat staan nog nu relatief weinig advertenties maar die inkomsten kunnen op termijn sterk groeien. Overigens is een directe belegging in Tencent ook te overwegen, omdat de andere activiteiten voorlopig nog verlieslatend zijn. (Naast Tencent heeft Prosus ook belangen in internetbedrijven als maaltijdbezorgservice Delivery Hero (22%), Makemytrip (Indiase online reisorganisatie) en OLX (een dienst vergelijkbaar met Marktplaats, groot in opkomende markten als India en Brazilië). Het concern behaalde in boekjaar 2022 een omzet van €6,9 mld.

Winstgevendheid e-commercetak komt dichterbij

 • Prosus heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar de vrije kasstroom zien verzesvoudigen, terwijl de balans sterk blijft. Dit bleek 29 november uit de volledige halfjaarcijfers van de Zuid-Afrikaanse techinvesteerder.
 • De vrije kasstroom verzesvoudigde in het afgelopen halfjaar tot $725 mln. De balans blijft volgens Prosus sterk met $15,1 mld, waardoor er ruimte genoeg is voor nieuwe aankopen.
 • De omzet steeg met 13%, wat volgens Prosus twee keer zo hard is als bij sectorgenoten. Met deze groei kwam de omzet uit op $2,6 mld, wat vrijwel volledig uit de e-commerceportefeuille kwam.
 • De kernwinst per aandeel steeg van $0,39 tot $0,76. De nettowinst kwam door de verkopen van de Tencent-aandelen uit op $3,38 mld. Analisten hadden gerekend op $1,51 mld. De operationele cijfers waren echter nog steeds niet goed. Er was een operationeel verlies van $415 mln, tegen een verlies van $86 mln vorig jaar.
 • Prosus kon echter wel zijn doelstelling voor de winstgevendheid van de e-commerceportefeuille met zes maanden naar voren halen. De investeerder verwacht het winstdoel nu in de tweede helft van 2024 te halen. Dit was in een eerder stadium vanaf 2025 voorzien.

Waardering

De koers-winstverhouding van de investeringsmaatschappij Prosus is op het moment 15 keer de getaxeerde winst van boekjaar 2023 vrijwel gelijk aan de waardering van Tencent (het grootste belang in de portefeuille). Het aandeel noteert tegen een stevige korting.

Kansen

 • Prosus stapt graag in vroeg stadium in bij aantrekkelijke overnamekandidaten, veelal startups die nog met verlies draaien door hoge marketing- en ontwikkelingskosten en hierdoor nog maar een lage waardering hebben.
 • De hoge inkomsten uit de verkoop van Tencent-aandelen en de Tencent-dividenden zorgen voor een vrijwel onbeperkte geldstroom om toekomstige overnames te financieren.
 • Een belegging in Prosus biedt de gelegenheid om met korting in te stappen in de snelgroeiende activiteiten van Tencent − en dat ook nog op de AEX, in plaats van op een exotische beurs als die van China of Johannesburg.
 • De onderneming behaalde een eerste score van 73/100 op de Nederlandse Transparantiebenchmark, waarmee de onderneming in de top 40 staat, en behaalde tevens een 'laag risico' ESG-rating van Sustainalytics. Begin november behaalde het bedrijf een verbetering van 69% in de jaarlijkse S&P-beoordeling en werd het opgenomen in de Dow Jones Sustainability Europe Index. De totale blootstelling van het bedrijf aan duurzaamheidsrisico's is gemiddeld en is vergelijkbaar met het subindustriële gemiddelde.

Risico's

 • Voor snelgroeiende start-ups is het voordeel van een investeerder als Prosus (met een grote zak geld, dankzij Tencent) prettig. Maar de afhankelijkheid van Prosus van Tencent maakt het fonds wel kwetsbaar. Geopolitieke spanningen zoals het handelsconflict tussen de VS en China kunnen de koers sterk beïnvloeden.
 • De beperkingen die de Chinese overheid buitenlandse ondernemingen in China oplegt, vormen een complicerende factor. Omdat Tencent voor een belangrijk deel in buitenlandse handen is, mag het in China niet zelf telecomdiensten aanbieden. Daarom heeft het concern contracten met Chinese telecombedrijven gesloten, waarbij Tencent veel zeggenschap heeft en inkomsten ontvangt. Als de Chinese overheid alsnog een streep haalt door die constructies, dan zou dat een forse tegenslag betekenen voor Tencent – en dus voor grootaandeelhouder Naspers en uiteindelijk weer Prosus.
 • Om marktleider te worden in een bepaalde sector of land wil Prosus nog wel eens te veel betalen voor overnames; denk aan de overnamestrijd rond Just Eat.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist Erik Kuipers en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.

Disclaimer

TA legenda

long
stijgende trend
neutral
zijwaartse trend
short
dalende trend

NFI legenda

++
sterke voorloper
+
voorloper
=
middenmoter
-
achterblijver
nb
niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend.
Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
K/W*
Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
NFI
De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
Uitsl.
Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
* Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaaktvan de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op . Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: Credit Suisse, BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Thomson Reuters Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding of net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING- beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.