AstraZeneca
Isin | Valuta | K/W | Div. rend. | Duurzaam | Technisch | Sector |
---|---|---|---|---|---|---|
GB0009895292 | GBP | 17.2 | 2.42 | Impact | Pharmaceuticals |
Farmaciebedrijf AstraZeneca heeft een hoogwaardige productenportefeuille met nieuwe medicijnen die snel groeien in omzet. Op basis hiervan kan het bedrijf op een hoge, tweecijferige winstgroei rekenen de komende jaren. De waardering is in lijn met het sectorgemiddelde: 15 maal de verwachte winst in 2024. Het is dan ook belangrijk dat er niet te veel tegenvallers uit de productontwikkelings-pijplijn komen.
Brits-Zweedse medicijnfabrikant met internationale spreiding
AstraZeneca komt voort uit de fusie tussen een Zweeds en een Brits farmaciebedrijf. Het bedrijf ontwikkelt en produceert medicijnen tegen maag- en darmstoringen, hart- en vaatziekten, kanker, benauwdheid, mentale stoornissen en infecties. Ongeveer 40% van de omzet wordt in de Verenigde Staten (VS) behaald, 20% in Europa, 13% in China, en het overige in de rest van de wereld. In 2022 werd op een omzet van $44,3 mld, een nettowinst geboekt van $7 mld.
Nieuwe medicijnen groeien hard
Het huidige productaanbod van AstraZeneca is breed gediversifieerd, waardoor de omzet niet afhankelijk is van slechts enkele medicijnen. Belangrijke nieuwe oncologiemedicijnen zijn Tagrisso, Lynparza, Calquence en Imfinzi. Deze medicijnen laten een sterke groei zien. AstraZeneca was in het verleden niet zo succesvol met zijn overnames, die het deed om nieuwe medicijnen aan de productenportefeuille toe te kunnen voegen. Toch heeft het concern besloten om Alexion over te nemen voor $39 mld in 2021. AstraZeneca heeft bij de overname van Alexion de medicijnen Soliris en Ultomiris in handen gekregen, tegen ernstige, zeldzame aandoeningen. De resultaten die wij tot nu toe gezien hebben van Ultomiris zijn bemoedigend.
Beter dan verwacht kwartaal, outlook voor 2023 verhoogd
- Over het derde kwartaal rapporteerde AstraZeneca een omzet van $11,5 mld, 5% meer dan in dezelfde periode in 2022 en in lijn met de verwachtingen van analisten. De aangepaste winst per aandeel (wpa) bedroeg $1,73, een stijging van 4% op jaarbasis en licht hoger dan verwacht.
- De verkopen van de oudere medicijnen Symbicort (-12%) en Pulmicort (+2%) vielen tegen. De nieuwe oncologiemedicijnen Tagrisso (+5%) en Imfinzi (+53%) presteerden wisselend. Tagrisso deed het minder dan verwacht, Imfinzi fors beter dan verwacht. Lynparza (+7%) presteerde beneden verwachting. Soliris (-13%), dat uit de overname van Alexion komt, boekte een meevallende omzet. De omzet van Ultomiris (+50%) viel licht tegen.
- AstraZeneca verhoogde de outlook voor 2023: het verwacht nu een wpa-groei van 11-15% in lokale valuta (was 8-11%). Het concern verwacht een negatief valutaeffect van rond de 5%. De corona-gerelateerde omzet neemt wel fors af en de investeringen in R&D nemen toe.
Sterke winstgroei de komende jaren
AstraZeneca verhoogde de outlook voor 2023. Het bedrijf profiteert nog steeds van de nieuwe oncologiemedicijnen, waarvan de omzet sterk stijgt op jaarbasis. Wel neemt de corona-gerelateerde omzet af. AstraZeneca heeft bij de overname van Alexion de medicijnen Soliris en Ultomiris in handen gekregen, tegen ernstige, zeldzame aandoeningen. In het afgelopen kwartaal groeide Ultomiris hard, al was de omzet wel iets lager dan verwacht. Ook kondigde het concern een deal aan voor de ontwikkeling van een medicijn tegen diabetes/obesitas. AstraZeneca heeft al met al een hoogwaardige productportefeuille, met relatief nieuwe medicijnen waarvan de omzet snel groeit. Analisten verwachten een jaarlijkse gemiddelde winstgroei van 13% in de komende jaren. De waardering van 15 keer de verwachte winst in 2024 is in lijn met het gemiddelde voor farmaciebedrijven, maar de winstgroeiverwachting ligt wel een stuk hoger. Gezien de sterke positionering van het bedrijf op het gebied van oncologie, maar ook vanwege de overname van Alexion, hebben wij een positieve visie op het aandeel AstraZeneca.
Kansen
- Gedifferentieerde (gespreide) productportefeuille zorgt voor stabiliteit.
- Succesvolle lancering van nieuwe medicijnen met veel potentie.
- AstraZeneca heeft goede programma's en procedures die gericht zijn op het voorkomen van omkoping en corruptieschandalen. Het concern heeft dan ook een gemiddeld duurzaamheidsrisico.
Risico's
- Tegenvallende resultaten uit de productpijplijn.
- Prijsbeperkingen of ander nadelig overheidsingrijpen in de sector.
- Toenemende concurrentie door nieuwe producten van andere bedrijven.
Duurzame Analyse
Dit bedrijf is onderdeel van het impact universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Daarnaast kent het bedrijf activiteiten die positief bijdragen aan sociale of milieu kwesties. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.
Disclaimer
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist David Wolters en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.
Disclaimer
TA legenda
- long
- stijgende trend
- neutral
- zijwaartse trend
- short
- dalende trend
NFI legenda
- ++
- sterke voorloper
- +
- voorloper
- =
- middenmoter
- -
- achterblijver
- nb
- niet beschikbaar
Gehanteerde begrippen
- Div. rend.
- Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
- K/W*
- Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
- NFI
- De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
- Uitsl.
- Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
Toetsing duurzaamheid
Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.
Belangrijke informatie
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING
Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op